Yoga Healing Rose

Ayurvedische kookworkshop als preventie voor gezondheid

Ayurvedische kookworkshop als preventie voor gezondheid.

Ayurvedische koken is een gemakkelijke en lekkere manier van koken waarbij de levenskracht in het voedsel behouden blijft, met een uniek vers resultaat. De maaltijden geven een voldaan gevoel waarbij de vijf zintuigen bevredigd zijn. Je ervaart de natuurlijke lichtheid en rust van lichaam en geest. Het is niet ingewikkeld en gemakkelijk toe te passen in jouw keuken en dagelijkse routine.

 

Het uitgangspunt van ayurvedisch koken is gebaseerd op het principe van de oude ayurvedische voedingsleer die genezing, preventie en gezondheidszorg verzorgt.
De kookworkshop neemt je mee naar een keuken vol liefde, aandacht en bewustzijn.
De vedische keuken is van nature volkomen vegetarisch. De ayurvedische keuken adviseert alleen vlees en vis als dit nodig is voor de gezondheid. In deze workshop koken we vegetarisch.

 

De workshop bestaat uit een theoretische en praktische deel
In het theoretische deel maak je kennis met de basisprincipes van de ayurvedische voedingsleer en neem ik je mee in:


– Voedselcombinaties
– Licht en zwaar verteerbaar voedsel
– Onze spijsvertering
– Hoe deze werkt voor de verschillende dosha’s
– De kruiden die worden gebruikt tijdens het koken.

 

In het praktisch deel bereiden we gezamenlijk een ayurvedische maaltijd van verschillende gerechten.
Doel van deze workshop is jou de basiskennis van bewust en verantwoord koken van een maaltijd die alle zintuigen bevredigd bij te brengen. Wij werken zo mogelijk met uitsluitend biologische ingrediënten.

 

De kookworkshop verzorg ik vanuit mijn kookworkshopruimte in villa “Zonhof” op een mooie centrale plek in Leersum. Deze ruimte is geschikt voor maximaal 12 personen.
Ook als bedrijfsuitje of voor een vrijgezellen party is deze workshop een feestje en maken we feestelijke gerechten uit India.
Bekijk de agenda voor alle kookworkshops. 

 

Op aanvraag voor bedrijven en vrijgezellen feest.
Kosten: 95 euro
Inbegrepen. Map met de theorie van de kookworkshop. Maaltijden en dranken.

Annulering: vanwege de inkoop en houdbaarheid van verse producten ben ik genoodzaakt de volgende annuleringstermijn te hanteren:
kosteloos 72 uur van tevoren.

– 48 uur van tevoren 50%.
– Daarna ben ik genoodzaakt 100% van de kosten in rekening te brengen.
– Inschrijving is definitief na betaling
– Inschrijven kunt u doormiddel van het invullen van het aanmeldingsformulier

Ayurveda Theorie

Ayurveda kent 3 verschillende body en mind type, de dosha’s .

Kapha, pitta, vata of een combinatie hiervan. Voor elke Dosha gelden andere adviezen op het gebied van lifestyle, voeding, beweging en ontspanning.

 

Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding (hippacrates)

De meeste ziektes zijn een gevolg van ontoereikend voedsel of ontstaan doordat voedsel op een verkeerde manier wordt genuttigd. Gezond eten dat niet lekker is, is niet goed het is belangrijk om voedsel te eten dat al je zintuigen aanspreekt. Je liefde en dankbaarheid voor voedsel helpt om een positief effect te bereiken.

 

Smaken (Rasa)bestaan uit de vijf elementen elk smaak kent twee van elementen. De zes smaken spelen een rol bij de ayurvedische voedingsleer met behulp van de smaken en de daarbij behorende eigenschappen is de situatie in het lichaam te beïnvloeden.

 

Zoetbestaat uit water en aarde, het is Kapha verhogend, Pitta en Vata verlagend

Zuurbestaat uitwater en vuur het is pitta en kapha verhogend, en vata verlagend

Zoutbestaat uit aarde en vuur het is pitta en kapha verhogend en vata verlagend

Bitter bestaat uit lucht en ether het is vata verhogend en pitta en kapha verlagend

Scherp bestaat uitlucht en vuur het is pitta en vata verhogend en kapha verlagend

Wrangbestaat uitlucht en aarde het is vata en kapha verhogend en pitta verlagend

 

Zoet is de meest opbouwende en voedende smaak, wrang is de meest afbrekende en afvoerende smaak.

Goed voor vata zijn de smaken zoet, zuur en zout.

Goed voor pitta zijn de smaken zoet, bitter, en wrang.

Goed voor kapha zijn de smaken scherp, bitter en wrang.

In iedere maaltijd moeten de zes smaken aanwezig zijn. De smaken die bij het Dosha past mag overheersen.

 

Zoet zijn granen, rijst, vlees, pompoen het bestaat uit water en aarde.

Zoet is voedend voor het bloed en weefsel, zorgt voor gronden en contact te maken met

ons lichaam, en ontwikkeling van vitaliteit.Teveel zoet maakt slap en slaperig. Het verlaagd pitta en vata en verhoogt Kapha.

 

Zuur zijn citrusvruchten, azijn, yoghurt, kaas. Bestaat uit aarde en vuur. Zuur zorgt voor een goede spijsvertering en verwarming van het lichaam, zuren helpen de zintuigen te functioneren en zorgen voor goede afscheiding. Te veel vuur roept agressie op en kan ontstekingen in ons lichaam geven maagzuur en huidirritaties veroorzaken. In de juiste dosering maakt het de mensen wakker en scherp van geest. Zuur verhoogt kapha en pitta en verlaagd vata.

Zout; vis, mineralen, sauzen. Zout is kalmerend, geeft structuur en zorgt voor gronding, het stimuleert de vertering door het vermogen om vocht aan te trekken. Het bestaat uit aarde en vuur. Te veel zout geeft veroudering en het maakt het bloed ziek.Het verhoogt kapha en pitta en het verlaagt vata.

Bitter:groene bladgroente, lof, spruiten. Werkt ontgiftend, in het lichaam en geest. Bitter bestaat uit lucht en ether het verhoogt vata en verlaagt kapha en pitta. Van teveel bitter kan een mens verbitterd raken.

Scherp; peper, gember, radijs. Het bestaat uit vuur en lucht, scherpe voeding stimuleert de spijsvertering maakt je doorziend en zorgt dat we snel kunnen denken. Te veel scherp maakt kritisch en wakkert ontstekingen en bloedingen aan. Het verhoogt vata en pitta en verlaagt kapha.

Wrang; bonen, thee en kool soorten heeft een samentrekkende en verdrogende werking. Ook wrange voeding werkt zuiverend en helpt slapheid tegen te gaan. Het bestaat uit lucht en aarde.

Verlaagt pitta en kapha en verhoogt vata. Te veel wrange voeding kan nihilistisch maken.

 

Ayurvedisch koken

Het belangrijkste uitgangspunt is koken met alle zes smaken evenwichtig in verscheidenheid en hoeveelheid. Elke smaak heeft een bepaald geneeskrachtig effect op het lichaam, de spijsvertering en op de emoties. als je kookt met de zes smaken het je de beste kans dat je buik gelukkig en voldaan is. Je voelt je fit en in balans.

 

Ayurvedische tips bij het koken.

Hierbij een aantal aanvullende richtlijnen om je vertering optimaal te laten functioneren.

  • Eet vers fruit apart van de maaltijden
  • Vermijd het gebruik van een magnetron
  • Eet altijd zittend zonder afleiding van televisie en telefoon etc.
  • Nuttig je voedsel en dranken minstens op kamertemperatuur of warmer.
  • Vermijd ongekookt of rauw voedsel.
  • Eet niet te snel, maar ook niet te langzaam.
  • Pas je aan het ritme van de natuur. De natuur is intelligent en geeft ons precies wat we nodig hebben voor die periode van het jaar. Kijk welke producten er in het seizoen zijn en maak daar gebruik van.
  • Eet wanneer je voelt dat je een hongergevoel hebt en probeer 2 á 3 maaltijden op een dag te nuttigen, zonder snacks tussendoor.
  • Eet je grootste maaltijd tussen 12.00 en 14.00 uur dan is je verteringsvuur het sterkst.
  • Eet de ochtend als een koning, de middag als een keizer en de avond als een bedelaar.
  • Liever geen maaltijd of zware dranken meer na 20.00 uur.

Huiskamer restaurant speciaal voor jou!
Om met vrienden en familie in alle rust bij te kletsen

Het kookgedeelte van Healing Rose is ontstaan omdat ik van koken hou, maar ook bewust met voeding en kruiden bezig zijn past bij een levenswijze waarin het gezond houden van het lichaam door gezonde voeding een grote rol speelt.

Hoewel de vedische en ayurvedische mijn passie heeft en deze keuken bij uitstek gezond is vinden Renato en Anna-Eveline het minstens zo leuk om de Italiaanse, Franse en Turkse keuken vanuit een ayurvedische insteek te benaderen. Bijna ieder gewenst diner-thema is mogelijk. Maar je kan je ook laten verrassen…!

Wij serveren een volledig viergangen- diner waarbij we zoveel mogelijk gebruik maken van verse biologische producten.

 

Wil je uit eten in de sfeer van een etentje bij vrienden thuis?

 

Kok Renato en kok Anna-Evelinekoken en serveren een viergangenmenu waarvan het thema elke keer anders is.Heerlijk tafelen, natuurlijk kun je alles vragen over het menu en een kijkje in de keuken nemen. Drankjes kun je zelf inschenken. Wij koken met liefde voor jouw en je familie en vrienden of collega’s er is van alles mogelijk.

 

Wij hebben ruimte in Villa “Zonhof” voor 12 personen.

De kosten zijn 59.50 euro per persoon inclusief wijn, frisdrank en bier.

Boeken alleen op afspraak.

Tel 0614555542